מה זה אסטרטגייה מתוך ניסיון אישי ומקצועי, ומדוע שווה שתהיה לנו אחת כשאנחנו עוסקים בשיווק דיגיטלי?
בפתח הדברים נציין לשם הגילוי הנאות כי כל מה שאתם עומדים ועומדות לקרוא, נכתב מתוך ניסיון אישי ומקצועי בעולמות האסטרטגיה השיווקית בדיגיטל, שהובילו באופן פעיל למומחיות בתחום השיווק הדיגיטלי וענף הפרסום ככלל. יאללה, מתחילים.
בטוח תסכימו, שבזמן שהרבה אנשים נחשפים לראשונה למינוח 'אסטרטגיה' תוך כדי לימודיהם האקדמים, אחרים נחשפים למילה הזו כבר בנעוריהם תוך כדי צפייה בסדרות טלויזיה מזדמנות או בתוכניות אקטואליה.
ובעוד לא תמיד צוללים לעומקה של המילה הזו ולמה היא באמת מסמלת, מגלים כי כאשר מיטיבים לעשות זאת נחשף לו עולם שלם של יסודות בתכנון, ופענוח לרבות חשיבה שניתן להגדיר כמלאכת מחשבת בכל הקשור לדרכי פעולה להשגת מטרות תוך התמודדות עם תגובות, מקרים ומשברים.
חשוב לציין שהמילה 'אסטרטגיה' נמצאת בשימוש במגוון עולמות-תוכן, וכך למשל יוצא שמשתמשים בה הרבה מאוד בהקשרים צבאיים, גאוגרפיים, תקשורתיים ופוליטיים. לצד כל אלו, המילה הזו ומה שעומד מאחוריה, נמצאים בשימוש ענף גם בעולמות האקדמיה, הפרסום והשיווק.
אסטרטגיה, כלשונה של ויקיפדיה – שכאמור אהובה ביתר-שאת על ידי גוגל העולמית, מסתכמת במילים 'תכנית פעולה כוללת'.
אז..מה זה אסטרטגיה בעולמות השיווק והפרסום, מדוע ייעוץ אסטרטגי מאוד חשוב כאן, ומה הקשר של "קידומלה" לכל זה?
אז מה זה ייעוץ אסטרטגי בעולמות הדיגיטל? מדוע אסטרטגיה שיווקית בדיגיטל מהווה לא פחות מאבן יסוד בכל משרד פרסום, חברת יחסי-ציבור או סוכנות דיגיטל? אז ככה: כל עסק באשר הוא (טוב, חוץ מיחידי סגולה כמו סלבריטאים, וכן – גם אתר יכול להיות סלב), זקוק לתקציב שיווק, ואם יורדים קצת יותר לעומקם של דברים, ניתן לנסח אמירה שהולכת ככה: כל עסק חייב לשים את רוב תקציב-השיווק שלו אונליין, ואף זקוק לייעוץ אסטרטגי דיגיטלי.
'למה?' – אתם שואלים? אז זה הולך ככה: כולנו נמצאים כל היום בניידים; לא משנה אם זו הילדה המתבגרת שלכם, או אביה – מנהל בכיר בהייטק, לא משנה אם מדובר בסטודנטים צעירים, באנשים באמצע חייהם או בנוער שנמצא בפריפריה – כמעט כולנו מבלים חלקים נרחבים מהיומיום שלנו כאשר המכשיר הנייד שלנו נמצא במרחק מתיחת-זרוע מהמיקום שלנו. זוהי ממש עובדה מוגמרת.
הפסקה הקודמת מגיעה גם עם גזירת גורל אפשר לומר. גזירת הגורל הזו, משמעה בין היתר שבני אדם במערב, נחשפים לכ-500 מסרים שיווקיים ביום. כן גבירותיי ורבותי. מדובר בחמש מאות מסרים שיווקיים שאנחנו 'סופגים' אם אפשר לקרוא לזה כך, בכל יום עסקים נתון. הדבר הזה אומר שוב, שפיתוח אסטרטגיה שיווקית הינו דבר חשוב מאין כמוהו להצלחתם של עסקים בימינו, היות ואחד העניינים המרכזיים שנרצה לנכס לעצמנו כעסק, יהיה נושא הבולטות, הבידול מן השאר. שאר המפרסמים, ושאר העסקים בתחומנו.
וכשעוצרים רגע בצד כדי לחשוב על כל אותם דברים שעולים לראש כאשר צפות שאלות כמו: 'איך עושים תכנון אסטרטגיה שיווקית כמו שצריך?' , מבינים אט אט כי לא סתם לרובנו יש מנהג עתיק-יומין של דילוג על פרסומות. הרבה אנשים הולכים להכין אוכל או מנקים את הבית בזמן הפרסומות..שלא לדבר על אלו שממש מזפזפים לערוץ אחר או משתיקים את הטלוויזיה או את המחשב כל זמן שהפרסומות רצות.
התובנות הללו באות עם מעין שורה תחתונה שאומרת כי בעלי עסקים אשר יעבדו על פי מודל אסטרטגיה שיווקית, כאלה שאכן תהיה ברשותם אסטרטגיה שיווקית בדיגיטל, יקבלו בסופו של יום תוצרי פרסום שעובדים, היות ואסטרטגים בעולמות השיווק והפרסום (אבל לא רק) מביאים לשימוש מודלים אשר בהקשרם קיימת התייחסות רבה לאפקט הפסיכולוגי שיש לפרסום מוצלח על בני אדם באינטרנט בפרט, ובאמצעי הפרסום המסורתיים ככלל.
ולמה אנחנו מדברים על זה אתם שואלים את עצמכם? אז הנה זה בא, קצר, מתוק ואמיתי כמו מיסים: כל עסק צריך שתהיה לו אסטרטגיית שיווק שממנה תיגזר גם אסטרטגיית תוכן דיגיטלית. אם לעסק נתון אין אסטרטגיה שיווקית, שווה שקברניטיו ישאלו עצמם שאלות כמו 'איך בונים אסטרטגיה שיווקית?' ואף יחתרו למגע עם סוכנות דיגטל או משרד פרסום המתמחה בשיווק דיגיטלי.
למה? כי כאשר מדברים בקול רם וברצינות על הצורך באסטרטגיה שיווקית באינטרנט מבינים כי אם כל הפעילות השיווקית של עסק זה או אחר, כוללת שימוש בפוסטים או מודעות המכילים מוצר פלוס שורת מחיר (או איזה ליין צ'יזי של העולמות), הגולשים פשוט לא יעצרו (כאשר הם עוצרים, האלגוריתמים של הרשתות החברתיות 'מסמנים' אותם). הם ימשיכו לגלול בפיד שלהם, והמודעה שלכם תישאר עקרה – אגב, לא משנה כמה טובים יהיו הקמפיינרים שלכם (אלו שבונים ומפקחים על קמפיינים ממומנים בגוגל וברשתות החברתיות).
על עסקים ועל הצורך בבניית אסטרטגיה שיווקית ב-2023
כל עסק (אלא אם כן סלב כאמור) חייב להוציא אל הפועל בניית אסטרטגייה שיווקית בדיגיטל ולוודא כי ברשותו תכנית עסקית המתייחסת אף לשיווק העסק, כיוון שבהיעדרן של אלו, הגולשים והגולשות פשוט יישארו משעוממים וימשיכו הלאה. הנה, אמרנו את זה.
אחרי שביססנו את את המידע הזה, פלוס העובדה שהפרסום ברדיו – עובד או לא עובד – אינו כל כך מדיד ומאוד מאוד יקר, ואחרי שאף הפנמנו שהפרסום בטלויזיה ובשלטי החוצות השונים פשוט יקר מידי לרובנו – מה נשאר? נכון! נשאר לנו לטפח את המותג או העסק הפרטי המלבלב שלנו בין זרועות הדיגיטל השונות, ואגב – מספר הזירות הדיגיטליות רק גדל מידי שנה.
מצוידים בתובנות האלו, לא נותר לנו אלא להבין כי אסטרטגיית תוכן דיגיטלית, כמו גם אסטרטגיית יח"צ דיגיטלית – תהיינה נחוצות כאן. זוכרים את מה שנכתב למעלה? 'אסטרטגיה היא תוכנית פעולה כוללת'; משמע, אנחנו חייבים להבין מספר דברים לפני שנצא לדרך. ולפני שנפרט כמה שלבים הקשורים בבניית אסטרטגיה, חשוב לנו רגע ליצור בידול בין שני מונחים אשר לגביהם קיימות לעיתים טעויות בקרב הציבור:
אסטרטגיה = זה ה'מה' שלנו (לאיזה קהל יעד לכוון? מהם היעדים הפיננסיים שלנו השנה? מה זה בניית פרסונה? מה זה מודל PPPP או מודל SWOT?)
טקטיקה = זה ה'איך' שלנו (קידום ממומן בגוגל, פעילות משפיענים, פריסת עמדות קידום מכירות, קידום אורגני של אתר אינטרנט, קידום ביוטיוב וכיו"ב)
אז מהם הבסיסים שעלינו לקחת בחשבון כשאנו מתכננים דברים מלמעלה?
- יש להבין את ערכי המותג או העסק – הם ישמשו כר פורה לדליית אסטרטגיה שיווקית לדיגיטל
- יש להבין את יעדי העסק לשנה הקרובה לפחות, תוך הגדרת נקודות ציון
- יש לוודא כי בסיס האסטרטגיה נשען על המשפך השיווקי ויסודות במסע הלקוח
- יש לוודא כי האסטרטגיה כוללת תוכן אשר במרכזו ערך מוסף
- יש לעבוד באמצעות מודלים שנלמדים באקדמיה ובבסיסם: הבנה בהיצע וביקוש כמו גם בניהול הליכי מיתוג
- יש לבצע מחקר מתחרים וגם במקרה זה, יש לשלב עבודה של מודלים ייעודיים
- חשוב לקחת בחשבון את קהלי היעד הרלוונטיים ואף לשים אותם במרכז
- יש לוודא הבנה כוללת של המוצר או השירות והבעיות שהוא פותר
- כלל בסיסים אלו מזדקקים לכדי קובץ אסטרטגיית תוכן דיגיטלית – ואז זה הופך לגאנט תוכן חודשי
(קיימים גאנטים עבור כל זרוע של שיווק דיגיטלי: גאנט לסושיאל, גאנט ל-SEO, גאנט ל-PPC וכיו"ב)
ומה בתכלס קורה בשטח? איך פורטים אסטרטגיית קידום דיגיטלית לפרוטות?
כאשר אנחנו ניצבים בפתחה של פעילות, ולאחר שקיימנו מספיק ישיבות טלפוניות או פיזיות עם בעל העסק או המותג, נמצא עצמנו עם קובץ אסטרטגיה דיגיטלית עבור התוכן שלנו. הדבר הזה כאמור, תופס גם לנושא של ניהול תוכן ברשתות החברתיות,גם לנושא של ניהול הפרסום הממומן בגוגל , וכן, ניחתשתם נכון – אותה אסטרטגיית תוכן דיגיטלית תהא נכונה גם לעולמות קידום האתרים האורגני (ואפילו לעולמות הקשורים בפלטפורמות להצעות תוכן סטייל 'אולי יעניין אותך גם'- אאוטבריין וטאבולה).
האסטרטגיה הזו, תהיה מושתתת על דרכי פעולה שהוכחו כמוצלחות ועובדות, ויואפיינו בה קטגוריות תוכן רחבות, אשר יניבו כל אחת מהן הרבה מאוד פוסטים בהיבט השנתי. קטגוריות-התוכן תהיינה דינמיות והן יתנהגו כמעיין המתחדש – אל מול התנהלותו והתרחבותו של העסק המקודם.
כשמדברים על אסטרטגיה מדברים גם על יסודות בהפקת וידאו ואודיו
כן כן חברים וחברות, השנה היא כאמור 2023, ועם כל מה שקורה מסביבנו, קשה מאוד להתעלם מהעובדה שאנו בוחרים בהמון מקרים לצרוך תוכן שנמצא בפורמטים של וידאו (יוטיוב, טיקטוק, רילז, סטורי, גיף, וידאו באתרי חדשות וכיו"ב)
יש מצב שחלקכם לא ידעתם, אבל בחוגים לשיווק מדברים מתוך ניסיון אישי, ומדברים על כך שכאשר בעמוד מוצר ישנו וידאו לצד הטקסט, סיכויי-ההמרה עבור המוצר או השירות אותו מנסים למכור עולים ב-80%! כן, קראתם נכון! הסיכוי למכירה או המרה פשוט מאוד עולה! ולא באחוז אחד או בעשרה אחוזים, כי אם בכשמונים אחוזים, ואלו לגמרי חדשות טובות לנפשות הפועלות בשני התחומים.
ואם לא די בזה כדי שתחשבו יותר ויותר על הפקת סרטוני תדמית, נספר לכם שמומחים גורסים – ובצדק, שהרבה מאוד מקהל היעד נמצא היום יותר ויותר מול הטלפונים הניידים ופחות מול מסכי-הטלוויזיה – כאמור, עוד סיבה לכך ששווה לבעלי עסק להשקיע בעולמות הפקת סרטוני הוידאו.
כששואלים 'מהי אסטרטגיה', האם תכיל התשובה התייחסות להפקת סרטוני תדמית? האם זה באמת עוזר ואיך זה עובד?
לשמחתנו, צוות הפרילנסרים העונה לשם "קידומלה", מורכב מבנים ובנות סופר מנוסים בתחומי השיווק הדיגיטלי, הפרסום וההפקה על כל גוניה; חלק מהצוות שלנו מתפקד גם כצלמי סטילז מקצועיים, וחשוב אף לציין כי אנו מנהלים קשרים על בסיס חודשי עם צלמי ועורכי וידאו, עורכי אפטר אפקטס, מוזיקאים ומפיקים מוזיקליים, אנשים שעוסקים בתסריטאות, בארט ובסטיילינג. השלם – במקרה של "קידומלה", גדול מסך חלקיו.
יש מצב שחלקכם לא ידעתם, אבל בחוגים לשיווק מדברים מתוך ניסיון אישי, ומדברים על כך שכאשר בעמוד מוצר ישנו וידאו לצד הטקסט, סיכויי-ההמרה עבור המוצר או השירות אותו מנסים למכור עולים ב-80%! כן, קראתם נכון! הסיכוי למכירה או המרה פשוט מאוד עולה! ולא באחוז אחד או בעשרה אחוזים, כי אם בכשמונים אחוזים! ואלו לגמרי חדשות טובות לנפשות הפועלות בשני התחומים.
ואם לא די בזה כדי שתחשבו יותר ויותר על הפקת סרטוני תדמית, נספר לכם שמומחים גורסים – ובצדק, שהרבה מאוד מקהל היעד נמצא היום יותר ויותר מול הטלפונים הניידים ופחות מול מסכי-הטלוויזיה – כאמור, עוד סיבה לכך ששווה לבעלי עסק להשקיע בעולמות הפקת סרטוני הוידאו.
יצירת סרטוני וידאו תדמיתיים לעסק כמו גם למוצרים שלכם, זה אומר בין היתר שתרצו להפיק סרטוני תדמית בכמה וכמה אורכים ועם כמה וכמה כוונות כמו גם ציטטות של דבר המפרסם. לפחות ברוב המקרים, תזדקקו לסרטונים באורכים של: שש שניות, 14 שניות, 20 שניות ואף דקה ויותר לעיתים וכאשר ישנה הצדקה.
במידה וגם לכם חשוב לפצח את נושא האסטרטגיה, כך שייטיב עם העסק שלכם ברמת הגדלת הדלתא השנתית שלכם, אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר, ונשמח לחזור אליכם בזמן נוח על מנת להעניק לכם חד חצי שעה של ייעוץ ללא עלות כלל.